Pizza na spodzie z kalafiora to żadna nowość. Można ją zrobić tak jak
Green Plate, ale możliwe jest również całkowite zwegowanie spodu i
uczynienie go jeszcze lżejszym. Czy smakowo przypomina spód drożdżowy do pizzy? Oczywiście, że nie! Ale jest pyszny, lekki, "tartowy", a dla ludzi na diecie to całkiem fajny pomysł, prawda?
Co będzie nam potrzebne?
- bardzo mała główka kalafiora - ok. 300 g
- 3 łyżki lnu mielonego
- 9 łyżek gorącej wody
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- przyprawy (i to sporo): czarny pieprz, zioła, papryka ostra lub słodka
Kalafiora myjemy, obieramy, różyczki trzemy na tarce. Nadmiar płynu usuwamy (mój kalafior był dość twardy i suchy, więc nie miałam z tym problemu). Dodajemy len rozpuszczony w gorącej wodzie, czyli jajowego, wegańskiego gluta :D Dorzucamy płatki, zagniatamy na jednolitą masę. Masę umieszczamy oczywiście w odpowiedniej, lekko natłuszczonej formie, pieczemy do podsuszenia, mniej więcej 30-40 minut, a potem kolejne 5 min. ze swoimi wybranymi dodatkami. U mnie pieczarki, duszony seler naciowy i inne duperele :P
wow, świetna alternatywa dla tłuściutkiej pizzy!
OdpowiedzUsuńJaki super przepis, muszę wypróbować. Czuć mocno tego kalafiora czy płatki też się przebijają? Zaintrygował mnie ten spód.
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem czuć tylko kalafiora :)
Usuńmmm pyszne musze zrobic w jakis weekend takie cudo:)
OdpowiedzUsuńNo wreszcie jesteś. Stęskniłam się i martwiłam, że coś się stało. Dobrze że już jesteś.
OdpowiedzUsuńNie bój się, ja też takim kowadłem niedługo dostanę :) Nie będziesz samotna :)
A powiedz, czy używasz czegoś, jakiegoś substytutu sera?
jaką średnicę ma pizza z tych składników ?
OdpowiedzUsuńCo zrobić, żeby pizza nie przywarła do blaszki i się nie rozpadała? Posmarowałam blaszkę olejem, ale przywarła i rozwaliła się w drobny mak:-(
OdpowiedzUsuń