piątek, 12 października 2012

Pizza wegańska na spodzie kalafiorowym super light

Pizza na spodzie z kalafiora to żadna nowość. Można ją zrobić tak jak Green Plate, ale możliwe jest również całkowite zwegowanie spodu i uczynienie go jeszcze lżejszym. Czy smakowo przypomina spód drożdżowy do pizzy? Oczywiście, że nie! Ale jest pyszny, lekki, "tartowy", a dla ludzi na diecie to całkiem fajny pomysł, prawda?



Co będzie nam potrzebne?
  • bardzo mała główka kalafiora - ok. 300 g
  • 3 łyżki lnu mielonego
  • 9 łyżek gorącej wody 
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • przyprawy (i to sporo): czarny pieprz, zioła, papryka ostra lub słodka 


Kalafiora myjemy, obieramy, różyczki trzemy na tarce. Nadmiar płynu usuwamy (mój kalafior był dość twardy i suchy, więc nie miałam z tym problemu).  Dodajemy len rozpuszczony w gorącej wodzie, czyli jajowego, wegańskiego gluta :D Dorzucamy płatki, zagniatamy na jednolitą masę. Masę umieszczamy oczywiście w odpowiedniej, lekko natłuszczonej formie, pieczemy do podsuszenia, mniej więcej 30-40 minut, a potem kolejne 5 min. ze swoimi wybranymi dodatkami. U mnie pieczarki, duszony seler naciowy i inne duperele :P

7 komentarzy:

  1. wow, świetna alternatywa dla tłuściutkiej pizzy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki super przepis, muszę wypróbować. Czuć mocno tego kalafiora czy płatki też się przebijają? Zaintrygował mnie ten spód.

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm pyszne musze zrobic w jakis weekend takie cudo:)

    OdpowiedzUsuń
  4. No wreszcie jesteś. Stęskniłam się i martwiłam, że coś się stało. Dobrze że już jesteś.
    Nie bój się, ja też takim kowadłem niedługo dostanę :) Nie będziesz samotna :)
    A powiedz, czy używasz czegoś, jakiegoś substytutu sera?

    OdpowiedzUsuń
  5. jaką średnicę ma pizza z tych składników ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Co zrobić, żeby pizza nie przywarła do blaszki i się nie rozpadała? Posmarowałam blaszkę olejem, ale przywarła i rozwaliła się w drobny mak:-(

    OdpowiedzUsuń