czwartek, 15 września 2011

Racuchy mocno jabłkowe

Od znajomej z zagranicy udało mi się przywieźć kilka pięknych sztuk różnych jabłek. Całą drogę powrotną myślałam o tym, jak wspaniałe będą racuchy przygotowane z renet. I oto dzisiaj były, na obiad:


Składniki na 1 porcję:
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 2 łyżki mąki żytniej typ 720
  • 1 łyżeczka wody (opcjonalnie)
Jabłuszko obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy mąkę, a jeśli masa jest naprawdę za sucha (bo faktycznie ma być gęsta), dodajemy odrobinę wody i dalej mieszamy. Smażymy na łyżeczce oleju na małej patelni. Uwaga, ze względu na dużą zawartość owocu, ma tendencję do przypalania.

Voilà, szybciutkie, proste, pyszne!

2 komentarze:

  1. Wow, trzy składniki, tak por prostu... i można z tego wyczarować tak pysznie wyglądające racuszki! Ciekawe jestem jak to smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. własnie właśnie 3 składniki i siup! Za mną chodzą racuchy od jakiegoś czasu, ale zawsze myślałam o nich w kontekście przygotowywania ciasta, dodawania drożdży - dużo zachodu kiedy tak bardzo chce się szybko zjeść. Dzięki:-)

    OdpowiedzUsuń