sobota, 22 października 2011

Tajskie tofu kokosowe

Moja przygoda z tym tofu zaczęła się miesiąc temu. Dzisiaj miałam okazję ponownie je przygotować i ten smak dalej mnie zachwyca. Taka wersja tofu świetnie sprawdza się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, a prawdę mówiąc, można by i spałaszować je na obiad :) Przepis pochodzi ze strony http://vegetarian.about.com/ i dostosowałam go do swoich potrzeb.

Tajskie tofu z kokosem

Składniki na porcję:
  • 1 średnia cebula
  • ok. 130 g tofu twardego
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 pełna łyżeczka masła orzechowego BIO
  • garść wiórków kokosowych
Cebulę kroimy drobno, natomiast tofu na kostkę ok. 1x1 cm. Na patelni rozgrzewamy oba tłuszcze. W tym czasie obieramy imbir i ścieramy go na tarce o grubych oczkach. Kiedy olej będzie rozgrzany, w patelni umieszczamy cebulkę z tofu i podsmażamy ok. 3-4 min. Cebula powinna być w stanie między podsmażeniem, a zeszkleniem. Dodajemy imbir i sos sojowy, a po chwili masło orzechowe i dokładnie łączymy składniki, podduszając danie na małym ogniu. Kiedy wszystkie składniki przejdą swoim aromatem, wierzch sypiemy dowolną ilością wiórków kokosowych i przekładamy całość na talerz. Smacznego!


Masło orzechowe - na słodko i wytrawnie.

4 komentarze:

  1. W życiu bym nie wpadła na taki pomysł! Tofu w takim wydaniu to na pewno rewelacja. Koniecznie musze spróbować jak tylko znów dorwę ten ser

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej, zupelnie nie pomyslalam o przerabianiu tofu na swoje wlasne przepisy!
    Bylam w Chinach przez 2 miesiace w te wakacje i zakochalam sie w tofu.. a teraz alleluja wprowadzaja to juz u nas w wielu sklepach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tofu jest u nas od dłuższego czasu... róznie bywa jednak z jakością. Najlepsze jest to Polsoi, przynajmniej z tych, które próbowałam. Często przygotowuję też własne.

    OdpowiedzUsuń
  4. łoooo! ale fajny przepis, kocham tofu i kokosa wiec na pewno wyprobuje ;D

    OdpowiedzUsuń