niedziela, 22 kwietnia 2012

Racuchy pełnoziarniste z kiwi

Blogger znowu zmienia swój wygląd. No nic, trzeba się będzie przyzwyczaić.

Poniższa propozycja przypadnie do gustu fanom placuszków. To typowe: "minimum składników - maksimum smaku". Wreszcie zabrałam się za koszyczek kiwi, który stał od dłuższego czasu i czekał na swoją kolej.


  • 1 szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (u mnie migdałowe, już lekko kwaśniejące)
  • ciepła woda przegotowana (*zabrakło mi mleka i w ten sposób uzupełniałam na oko)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 standardowych koszyczkowych kiwi (czyli niedużych)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 płaska łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżka oleju do smażenia na małą patelnię lub 2 na dużą (nie przesadzamy!)
Mąkę przesiewamy do miski, dosypujemy otręby z sitka oraz proszek do pieczenia. Dodajemy mleko, cukier i ekstrakt, mieszamy. Masę uzupełniamy taką ilością wody (lub mleka), aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany.  Dorzucamy pokrojone w kostkę kiwi i odstawiamy na moment. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy niezbyt grube placki na złoty kolor. Podajemy z cukrem pudrem. i cząstkami owocu.



4 komentarze:

  1. Racuchy jadlam wielokrotnie, ale nigdy nie wpadlam na to zeby zrobic je z kiwi. Bardzo fajny pomysl:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł, uwielbiam takie smaki, na pewno wypróbuję !

    OdpowiedzUsuń
  3. fanką pysznych placuszków zdecydowanie jestem, ale nowego bloggera nie!

    OdpowiedzUsuń